Verschil kindertherapie en kindercoaching bij Kindertherapie Amersfoort - kindercoach Lucielle Zijderveld - Kindertherapie Amersfoort

Ga naar de inhoud
Kindertherapie/pubertherapie en kindercoaching


Wat is integratieve kindertherapie/pubertherapie?
Integratieve kindertherapie/pubertherapie is een vorm van oplossingsgerichte therapie. Integratief betekent dat er vanuit verschillende invalshoeken naar het kind wordt gekeken om er achter te komen waar een probleem vandaan komt.
Ik kijk hierin zowel naar de binnenwereld (emoties, gevoelens, herinneringen en gedachten), als naar de buitenwereld (gedrag, de plek binnen het gezin, familie, vrienden en school) van het kind.
Wat is de achterliggende gedachte en wat wil het kind met zijn gedrag vertellen, dit zijn vragen waar in therapie aandacht aan wordt besteed.
Het belangrijkste kenmerk in de therapie is dat er gezocht wordt naar een manier van werken die het best aansluit bij het kind. Ieder kind is uniek en zal een eigen oplossing aandragen om zich weer verder te kunnen ontwikkelen.
Samen kijken we hoe we deze oplossing kunnen uitvoeren en vormgeven.

Wat is kindercoaching?
Kindercoaching is begeleiding van kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar die tijdelijk niet lekker in hun vel zitten.
De coaching is oplossingsgericht. Samen met het kind kijk ik naar wat het wél goed kan en in welke situaties dit goed werkt. Welke vaardigheden heeft het kind al en hoe kunnen we deze vaardigheden inzetten bij het oplossen van het probleem. Wanneer het kind meer zelfvertrouwen heeft in bestaande situaties, zal ook zijn plezier weer groeien in nieuwe situaties.
Kindercoaching amersfoort

Het verschil tussen kindercoaching en kindertherapie
Coaching biedt vooral mogelijkheden wanneer het voldoende is om aan de gevolgen van het probleem te werken. De coaching kan gezien worden als het extra duwtje in de rug.
Tijdens therapie wordt meer gewerkt aan de oorzaak van bepaald gedrag. Met de therapie gaan we spelenderwijs de diepte in.
Om een concreet voorbeeld te geven: Voelt je kind zich verlegen in een bepaalde situatie en heeft het hier last van, dan wordt met de coaching oplossingsgericht aan deze specifieke situatie gewerkt. Als je kind zich verlegen voelt in allerlei situaties en de verlegenheid belemmert de mogelijkheden en groei van je kind, dan is therapie waardevol. In de therapie krijgt het kind inzicht in de gevoelens achter zijn gedrag en gedachten.

Gemiddeld zal een kind 10 tot 15 keer bij mij in de praktijk komen. Een sessie duurt 1 uur.

Kinderen/ pubers krijgen de ruimte om zelf aan te geven en te ontdekken hoe zij het beste geholpen zijn. Het kind heeft dus een actieve rol.
Zowel bij coaching als therapie is samenwerking met de ouders een belangrijk en onmisbaar onderdeel.


kindercoaching Amersfoort
Kindercoaching amersfoort
Terug naar de inhoud